Digital transformation for bestyrelser
Digitalisering er ‘hot’ I disse dage. Men det store spørgsmål er ikke ‘hvorfor’, men ‘hvordan’ bestyrelser ’i almindelige virksomheder’ skal agere. Denne artikel foreslår nogle pragmatiske skridt, der kan tages straks. Man må have været forlist på en øde ø, hvis man ikke har lagt mærke til den massive medieomtale af digitalisering. Entreprenører – såsom Uber og Airbnb – introducerer spændende nye forretningsmodeller, og den eksplosive stigning i volumen skaber muligheder for udbydere af digital infrastruktur. Men hvis du ikke er Amazon, Google, Cisco eller en af de andre digitale pionerer, kan det være svært at etablere en klar sigtelinje og fastsætte den rette fremtidige kurs. I denne artikel giver vi forslag til pragmatiske skridt, som bestyrelsesmedlemmer i ’almindelige virksomheder’ bør tage allerede i dag. Men først en påstand: Der er digital disruption og behov for digital omstilling. Det indrømmer de fleste erhvervsledere, men de er usikre på konsekvenserne for deres forretning. Nogle sætter spørgsmålstegn ved vigtigheden af digitalisering inden for deres specielle erhverv og peger på internethype og boblen i 2000/2001 som en årsag til at vente og se. Det er ikke en holdbar tilgang; den digitale omstilling i 2015 er mere indgående og omsiggribende end den massive medieomtale i 2001, og den accelererer. Der er så at sige ingen vej tilbage. Det er en selvforstærkende proces og det bliver relevant for flere og flere – for ikke at sige alle erhverv. Man kan vælge at “vente og se”, men det er på eget ansvar, og kun et mindretal af erhvervsledere ville bevidst og med fuldt overlæg gøre det. Men en handlingsbarriere er “den digitale opdeling” mellem dagens topchefer og bestyrelsesmedlemmer på den ene side og en lovende generation af digitale indfødte på den anden. Nuværende erhvervskaptajner står ganske vist stadig ved roret, men yngre besætningsmedlemmer ved mere om at navigere i fremtidige vande. Det gør situationen usikker for kaptajnerne … Således står virksomheder og bestyrelser over for en række strategiske, organisatoriske og operative udfordringer, der manifesterer sig som følgende symptomer: Dette leder til nogle konkrete anbefalinger, som er forankret i grundlæggende anskuelser: At udstikke en kurs for digital omstilling kan synes at være en overvældende opgave, men ligesom sømænd til havs ikke kan vælge vejret, må bestyrelser se virkeligheden i øjnene – ikke som de ville have foretrukket den. Så snart de gør det, indser de, at de med strategiske evner og forretningsindsigt kan komme langt. Essensen af vores råd er derfor at kaste hæmningerne væk, gribe roret og gå ombord. God sejlads!Dette skal eksterne bestyrelsesmedlemmer gøre:
Dette skal man forlange af direktionen:
OM FORFATTERNE
Jens Harsaae er selvstændigt bestyrelsesmedlem og rådgiver – privatkapital og erhvervskunder.
Han er forhenværende administrerende direktør for Boston Consulting Group i Danmark.
Han var indtil fornylig bestyrelsesformand i Conscia A/S (en Cisco Guld-partner, opkøbt af en privat kapitalfond) og rådgiver for nSense (et cybersikkerhedsrådgivningsbureau opkøbt af en software-udbyder).
Morten Kjær er erhversledelseskonsulent med særlig ekspertise inden for kommerciel strategi og kommerciel dygtighed. Der ud over er han eksternt bestyrelsesmedlem i forskellige private erhvervsvirksomheder.
Efter en lang karriere inden for medier og kommunikation har Morten haft stillinger som viceadministrerende direktør og CCO i Capgemini i Danmark såvel som direktør i en privat marketingvirksomhed i Danmark og Sverige.
Hans nuværende stilling er partner, han har opbygget og leder rådgivningsvirksomheden Clay, som er specialiseret inden for forbedringer af analog og digital markedsføring.
FRA ARKIVET
Oprindeligt publiceret på thedigitaltransformationpeople.com i februar 2016.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!