Tekstforfatterens værktøjskasse – allitterationer

 

Skab flow i dine tekster med bogstavrim, så kunderne læser dem til ende

Den effektive og optimerede webtekst i virksomhedssammenhæng har fokus på ét formål: At påvirke læseren og give ham eller hende nok informationer til at træffe et valg om en (for virksomheden) positiv handling.

Det er i den forbindelse essentielt, at du får drevet læseren ned til din call to action, og din tekst bør derfor have et flow, der får motiveret folk til at fortsætte med at læse, til de når i mål.

Fasthold for guds skyld læseren

Formår du ikke at fastholde læseren, flakker blikket, og så er du lige pludselig i konkurrence med et væld af forstyrrende elementer og konkurrerende budskaber.

Et af dine værktøjer er allitterationer – på dansk bedre kendt som bogstavrim. Det lyder måske banalt, men når vi læser eller hører ord, der rimer, har vi nemmere ved at holde fokus, og der er større sandsynlighed for, at vi læser sætningen til ende og når til målet.

Selv hvis selve tekstens indhold er målet, og dens formål er at sælge et budskab, kan allitterationer gøre god gavn, da de er nemme at huske for læseren. Specielt i overskrifter gør de sig godt, dde med det samme fanger folks bevidsthed, og de føler velbehag ved at læse dem. Derfor ser du dem typisk tit på avisernes spisesedler.

Du rimer uden at vide det

Vi bruger alle sammen allitterationer i vores dagligdag helt uden at bemærke det, men du kan sagtens som tekstforfatter fremelske det i dit sprogbrug, hvis du er bevidst om det.

Der findes en række forskellige måder, du kan sammensætte allitterationer på.

Den klassiske måde er, når det første ord rimer på det næste, men der er en række måder at gøre det på.

  • ”Du kan bestille bogen her” – den mest direkte form
  • ”Bliv kontaktet af en konsulent” – her sniger andre fyldord sig ind imellem, men det giver stadigvæk flow. Samtidig er der brugt en hård konsonant (k), der hamrer budskabet bedre igennem.
  • ”Spar penge på oppakningen” – Et ord kan godt rime, selvom det ikke starter med det rigtige bogstav, så længe der er en stavelse, der starter med det.
  • ”Få en anderledes oplevelse” – alle vokaler har samme bløde udtale, så de kan rime på hinanden

Kan du få tre ting til at rime, virker det endnu stærkere, og det kan i høj grad understrege dit argument.

Konsekvensen af kreative knaptekster

Er du rigtig kreativ, så får du også presset allitterationerne ind i selve dine call to actions. Bestil billigt bredbånd” ville være et godt eksempel, der potentielt kunne øge din konverteringsrate markant, hvis du var på bredbåndsmarkedet.

Du er ikke poet – du er tekstforfatter

Jeg vil til sidst lige nævne, at dette ikke eeopfordring til at blive alt for poetisk i din tekstforfatning – sproget må ikke tage overhånd i forhold til budskabet, og din vigtigste funktion er at ramme et toneleje, der er behageligt for læseren. De skal helst slet ikke have bemærket dit sprogbrug, når de har klikket på knappen og kørt dankortet igennem.

Lær mere om tekstforfatning til nettet på vores kursus i optimering af hjemmesider

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar