TEST er det nye sort – eller hvid…

Hvem bestemmer om knappen skal være rød eller grøn eller om baggrunden skal være sort eller hvid? Hvem bestemmer i det hele taget virksomhedens Corporate Design Guidelines? Test virkeligheden, før virkeligheden tester dig!

Smag kan ikke diskuteres! Det er en gammel sandhed, der vistnok heller ikke kan diskuteres. Denne gamle sandhed har resulteret i, at det ofte er ‘HiPPO’ – highest paid person – der bestemmer, hvordan website og Corporate Design Guidelines skal tage sig ud.

Wannabe brugertest
Typisk er det marketingchefen, der bestemmer linjeføringen og farverne, nogle gange bakket op af et par wannabe-bruger-undersøgelser, hvor testdeltagere er blevet stillet over for en række mere eller mindre ledende spørgsmål, for at legitimere de i realiteten på forhånd besluttede guidelines.

Men Google Analytics, AdWords og andre online analyse og marketing tools har efterhånden i et stykke tid gjort det muligt at teste forskellige farver, knapper og budskaber imod hinanden – in real time, in real life – ikke i en kunstig test-situation: Brugerne bliver på skift vist forskellige knapper eller budskaber. Og data viser, hvad der virker bedst!

Chefens personlige præferencer
Dermed er det ikke længere chefens personlige præferencer, der behøver at lægge til grund for design-beslutninger – men derimod slut-brugerens egentlige ønsker og behov. Det er smart – og det virker meget bedre – brugernes design. Virkeligheden bestemmer!

Netop Corporate Design Guidelines viser sig paradoxalt nok ikke sjældent at være en hindring, når man vil implementere en knap i den ’forkerte’ farve – som gennem test i virkeligheden har vist sig at være den bedste.

Optimeringskultur: Test dig til succes
Det kræver typisk en mindre justering af virksomhedens tankesæt, at begynde at bruge test som det egentlige beslutningsgrundlag. Og det kræver et skift fra en ofte langsommelig planlægningskultur som er præget af personlige præferencer – til en mere dynamisk optimeringskultur.

Men denne organisations-justering fra planlægningskultur til (løbende) optimeringskultur er fordelagtig, en konkurrencefordel – ja, faktisk nødvendig: For det kan bogstaveligt talt ikke betale sig at planlægge sig til dyre fejltagelser, når nu man har mulighed for at teste sig til succes!

Data tæller
Det er din opgave (som projektleder og/eller kommende marketingchef) at hive beslutningerne et niveau op – til den administrerende direktør: for han (eller hun) kan som regel godt lide at forholde sig til håndfaste data (læs: tal) der fortæller hvad der i virkeligheden virker og ikke virker, uanset hvad rigide Corporate Design Guide lines måtte sige eller mene. Data tæller. Også selvom marketingchefen bedst kan lide den sorte…

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar